ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ

Bazı çocukların okuma, yazma, matematik veya sınıfta dikkat eksikliği sorunları olabilir. Bu sorunlar uzun süre devam ettiği takdirde, çocukta öğrenme güçlüğü olduğu anlamına gelebilir. Öğrenme güçlükleri, her ne kadar tedavi edilmemesi durumunda çocuğun potansiyeline ulaşmasını engellese de zekayla veya yetenekle ilgili değildir.

Öğrenme güçlüklerine duygusal sorunlar, okuldan uzun süre ayrı kalmak veya teşhis edilememiş görme/işitme bozuklukları gibi çocuğun öğrenmesini etkileyen çevresel ya da fiziksel faktörler yol açabilir. Öğrenme güçlükleri aynı zamanda nörogelişimsel farklılıklardan da kaynaklanabilir.

Öğrenme güçlüğünün yaygın örneği olarak, disleksi, diskalkuli ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (ADHD) verilebilir.

Bir çocukta öğrenme güçlüğü olduğu değerlendirmesi yapılmışsa, doğru destekle öğrenebilir ve tam potansiyeline ulaşabilir.

Çevresel veya fiziksel faktörlerden kaynaklanan öğrenme güçlüğü olan çocuklar nitelikli öğrenim programlarıyla desteklendiğinde yaşlarına uygun seviyeye erişebilir. Öğrenme güçlüğünün erken aşamada tespit edilmesi, etkili müdahalenin yapılması ve desteğin verilmesiyle birlikte başarı için elzemdir.

Disleksi gibi nörogelişimsel rahatsızlığı olan çocuklar bu rahatsızlığın etkisinin azaltılmasına yardımcı olma yollarını öğrenebilir ve böylece potansiyellerine ulaşabilirler.

×