Terapinin birinci aşaması; problem listesini oluşturmak, hedefleri belirlemek ve tedavi planını şekillendirmek üzere terapistin ve danışanın birlikte çalıştıkları değerlendirme ve katılım aşamasıdır.
Terapi ancak sorun doğru tanımlanabildiği takdirde başarılı olabileceği için değerlendirme aşaması tedavinin en önemli parçasıdır. Değişik sorunlar için farklı değerlendirme araçları kullanılmaktadır; bu araçlar, anksiyeteyi ve depresyonu değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan genel kullanıma açık olan YAB-7 (7- maddeli Yaygın Anksiyete Bozukluğu ölçeği) ve PHQ-9 (Hasta Sağlığı Anketi – 9 maddeli depresyon ölçeği) de dahil olan ancak bununla sınırlı olmayan ölçeklerdir. Diğer değerlendirme araçları, Beck Youth Inventories’in Duygusal ve Sosyal Bozukluk (BYI), Beck Anksiyete Envanteri (BAI), Beck Depresyon Envanteri (BDI) ve Clark-Beck Obsesif Kompulsif Envanteri’dir (CBOCI).
Psiko-eğitsel değerlendirme sınıflarda yapılan standart testlerden çok daha geniş kapsamlıdır. Okuma, yazma, heceleme ve matematik düzey testlerini içerir ancak değerlendirmede (gerek sözel gerekse sözel olmayan) yeteneklerle ilgili ölçümler ve fonolojik işleme, görsel-motor beceriler ve davranış derecelendirmeleri gibi alanlarda tanı testleri de yer alır.
Bizler PsychEd’de çocukla birebir çalışmalar yapar ve onu geçmişiyle bir bütün olarak değerlendiririz. Amacımız; kişinin nasıl öğrendiğini, güçlü ve zayıf yönlerinin neler olduğunu ve okulda bilgileri almasını ve işlemesini etkileyen Özel Öğrenme Güçlüklerinin (SpLD) olup olmadığını tespit etmektir. Değerlendirmenin sonunda, bulgularımızı ve önerilerimizi içeren yazılı bir rapor sunarız.
Raporu tamamlamadan önce, ebeveynlerle ve/veya öğrenci ile testleri, puanlamayı ve bireyin sonuçlarını ve aynı zamanda değerlendirme sürecinin arkasındaki mantığı görüşürüz.
Değerlendirme bulguları, çocuğun veya gencin potansiyeline erişebilmesi için gereken araçların nasıl sağlanacağı hususunda ebeveynleri ve öğretim profesyonellerini yönlendirici niteliktedir. Örneğin; dizüstü bilgisayar kullanmak, Disleksi, Dispraksi / Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu (GKB) veya Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (ADHD) gibi Özel Öğrenme Güçlüğü (SpLD) olduğu belirlenen öğrencinin düşüncelerini daha etkin şekilde yapılandırmasına ve kafasının içindekileri daha iyi açıklayabilmesine yardımcı olur. Zaman zaman, okuldaki testlerde ve sınavlarda çocuğunuza ekstra süre ve/veya okuyucu verilmesi gibi ayarlamalar yapılabilir.
Psiko-eğitsel değerlendirme, çocuğu veya genci tam olarak anlamaya ve böylelikle potansiyeline erişebilmesi için ihtiyaç duyduğu desteği vermeye yönelik ilk adımdır.